В доклада си Световни икономически перспективи, публикуван днес, Международният валутен фонд

...
В доклада си Световни икономически перспективи, публикуван днес, Международният валутен фонд
Коментари Харесай

МВФ прогнозира ръст на световната икономика до 5.9% |

В отчета си  " Световни стопански вероятности ", оповестен през днешния ден, Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира напредък до 5.9 % на международната стопанска система. Това е с 0, 1 пункт по-малко от прогнозата му през юли, съобщи Българска телеграфна агенция. 

За България, тази година, МФВ чака стопанската система ни да нарастне до 4.5 %, след  като през 2020 година беше регистриран спад от 4.2 %. Също по този начин инфлацията ще се учеличи до 2.1 %. Догодина се предвижда, че тя ще се забави до 1.9%.

Нивото на безработицата у нас ще остане устойчиво на ниво от 5,2 % през 2021 година и ще се намали до 4,7 % през 2022 година, демонстрира още отчетът на МВФ. 

За Съединени американски щати, най-голямата стопанска система в света, организацията предвижда ритъм от 6 % за тази година, което е с 1 пункт под 7-те %, предстоящи през юли, както и 5,2 % през 2022 година.

МВФ чака развитите стопански системи като цяло да отчетат ритъм на напредък от 5,2 % за 2021-а, а разрастващите се страни с ниски приходи - едвам 3 %.
" Опасното разминаване в икономическите вероятности в обособените страни остава главно безпокойствие ", предизвестяват специалистите на вашингтонската институция.

Фондът чака до 2022 година общата продукция от развитите стопански системи да компенсира загубите, понесени по време на пандемията, и до 2024 година да изпревари предпандемичната траектория на напредък.

МВФ предизвестява обаче, че в страните с нововъзникващи пазари и в разрастващите се страни, без Китай, Брутният вътрешен продукт ще остане с към 5,5 на 100 под плануваното равнище преди пандемията да настъпи през март предходната година. Това съставлява сериозна опасност за виталния стандарт в тези страни, показват от институцията.

МВФ приписва това икономическо разминаване на забележителните разлики в достъпа до ваксини сред богатите и страните с ниски приходи. От Фонда означават, че вероятностите за по-бедните страни са " доста помрачени ", отразявайки скока на инфектираните с разновидността Делта, който е нараснал броя на смъртните случаи в международен мащаб до близо 5 милиона.

И до момента в който близо 60 на 100 от популацията в развитите стопански системи е изцяло имунизирано, то в по-бедните страни този дял е едвам 4 на 100.

Освен с изоставащите темпове на имунизация, по-бедните страни се сблъскват и с насрещното въздействие на скока на инфлацията. Цените на храните се повишават най-вече в страните с ниски приходи, акцентират от МВФ.

Прогнозата за растежа в еврозоната за 2021 година е преразгледана възходящо до 5 % спрямо 4,6 % в юлския отчет. За следващата година е заложен ритъм от 4,3 %.

Оценката за Франция за настоящата година е усъвършенствана с 0,5 пункта до 6,3 %, а за Италия - с 0,9 пункта до 5,8 %.

В Китай МФВ планува 8-процентов растеж на стопанската система до края на годината или с 0,1 пункт под предходната прогноза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР